top of page

Årsberetning 2020

2020 er annerledesåret. Vi ante fred og ingen fare ved forrige årsmøte og la store planer for både marked og videre utvikling av pippi-prosjektet, men før vi viste ordet av det så var vi i lockdown og torsdagsmøtene ble avlyst. Vi fikk til et par samlinger hos Hilde og Gunnar, men utover det var det lite vi så til hverandre i løpet av våren og forsommeren. Og sommeren som normalt ville blitt brukt til å reise rundt på markeder, ble i stedet gjennomført i stillhet hjemme og på hytta. Stort sett alle markeder ble avlyst, men det ble en tur til Møystadsaga i august for noen av oss.

Men vi fikk gjennomført markedet vårt. Et smittevern-vennlig marked med spritstasjoner, vaske-henda sanger og 1-metersregel. Og det ble en suksess! Vikinger med bål- og markedsabstinenser kom fra fjern og nær og koste seg uten publikum i solskinnet. Og vi klarte oss økonomisk ved hjelp av en eventyrlig giver- og kjøpeglede under auksjonen på lørdagskvelden.

Også var det tilbake til å holde avstand og holde seg hjemme. Resten av høsten gikk forbi i stillhet. Men noe positivt har det kommet ut av dette året, og det er at vi aldri har vært bedre forberedt til neste markedssessong. Produksjonen av stort og smått har vært enorm.

 

Året ble avsluttet med vinterblot hver for oss, i hagen, i stua og på hytta til Gunnar.

Starten av 2021 har brakt med seg nye utfordringer for vikingmiljøet. Vi ser på nytt en oppblussing av høyreekstreme krefter som misbruker den norøne symbolikken, sist under stormingen av kongressbygningen i USA. Og det har den siste tiden dukket opp flere diskusjoner angående autentisitet og hvorvidt man skal ekskluderes fra markeder dersom man framstår som autentisk nok. I Gjallarstadir er det rom for alle, uavhengig av hvor flink du er til å sy, hvor mange kilder du har lest og hvor dyrt og riktig utstyret ditt er. Vi er her fordi vi har en felles interesse, vi er her for å lære og for å ha det gøy sammen. Vi aksepterer ikke mobbing eller diskriminering, hverken av funksjonsnivå, hvor mye penger man har eller hvor riktige klærne ens er. Vi skal fortsette å jobbe med å skape en trygg og inkluderende platform for alle.

 

Alt i alt har aktivitetsnivået i 2020 og starten av 2021 vært mye lavere enn planlagt, men vi håper at dette bedrer seg utover året.

 

Høvding Camilla

bottom of page